Szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy

Przepis
Składniki:
  • 1 opakowanie kiełbasy brockiej Grill House
  • 500 g młodych ziemniaków


Marynata do ziemniaków:

  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki 


Sos:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku (starty)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku 
Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie na półtwardo, studzimy i przekrajamy na połówki. Dokładnie mieszamy je z marynatą z oleju, papryki, czosnku, majeranku i pietruszki. Kiełbasę kroimy na grubsze plasterki. Na patyczki nabijamy na przemian ziemniaki i kiełbasę. Grillujemy, aż kiełbasa się zarumieni, a ziemniaki będą złociste.


W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej, aromatycznej konsystencji.


Szaszłyki podajemy na ciepło z porcją sosu.

Inne przepisy

Karkówka w tortilli z warzywami

Burger wołowy z warzywami

Szaszłyki z wołowiną i warzywami