
Przepis
Składniki:
- 1 opakowanie kiełbasy brockiej Grill House
- 500 g młodych ziemniaków
Marynata do ziemniaków:
- kilka łyżek oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos:
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku (starty)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie na półtwardo, studzimy i przekrajamy na połówki. Dokładnie mieszamy je z marynatą z oleju, papryki, czosnku, majeranku i pietruszki. Kiełbasę kroimy na grubsze plasterki. Na patyczki nabijamy na przemian ziemniaki i kiełbasę. Grillujemy, aż kiełbasa się zarumieni, a ziemniaki będą złociste.
W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej, aromatycznej konsystencji.
Szaszłyki podajemy na ciepło z porcją sosu.
Inne przepisy