Szaszłyki z wołowiną i warzywami

Przepis
Składniki:
  • 1 opakowanie steka z antrykotu Grill House 
  • 1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki czerwone 
  • 1 cebula 
  • kilka sztuk suszonych śliwek
  • patyczki do szaszłyków
     

Dressing:

  • 1/2 opakowania hummusu z czarnuszką Z Gruntu Dobre
  • 1 cytryna 
  • 20 ml wody (zimnej, najlepiej z lodem) 
  • kolendra
Przygotowanie:

Mięso kroimy na kostkę 2 x 2 cm, a warzywa na większe kawałki. Mięso i warzywa nabijamy na szaszłyki tak, by kawałki mięsa znajdowały się między warzywami. 
 

Do hummusu dodajemy kilka kropel soku z cytryny i odrobinę wody. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania konsystencji dressingu. Na końcu dodajemy drobno posiekaną kolendrę.

 

Boczek surowy kroimy na mniejsze kawałki i  owijamy nim suszone śliwki, które następnie nabijamy na końce  szaszłyków. Szaszłyki grillujemy. Grillujemy także pozostałe warzywa, do momentu aż staną się miękkie. 

 

Szaszłyki serwujemy z grillowanymi warzywami oraz dressingiem.

Inne przepisy

Burger wołowy z warzywami

Soczyste szaszłyki z karkówki