Soczyste szaszłyki z karkówki

Przepis
Składniki:
  • 400 g karkówki 
  • 1/2  cm korzenia imbiru 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 ząbka czosnku 
  • 1 łyżka musztardy żółtej 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz
     

Sos miętowy:

  • 100 g jogurtu kokosowego bez cukru 
  • 1/2 cytryny (sok i skórka) 
  • garść posiekanej mięty  
  • garść posiekanej kolendry
  • 1/2 ząbka czosnku 
  • przyprawy do smaku:  garam masala, tarty imbir, mielony kumin
  • sól, pieprz 
  • szczypta spiruliny 
Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na  plastry o grubości 2 cm i delikatnie rozbijamy. W misce przygotowujemy marynatę: starty korzeń imbiru mieszamy z oliwą, miodem i sosem sojowym oraz startym czosnkiem. Zanurzamy plastry karkówki i zostawiamy na 30 minut, a następnie każdy plaster smarujemy musztardą.

 

Patyczki namaczamy w zimnej wodzie i nabijamy kawałki karkówki jeden na drugim. Tak przygotowaną karkówkę grillujemy.

 

Sos miętowy:
Poszatkowane liście mięty i kolendry, czosnek, startą skórkę oraz sok z cytryny blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do miski, a następnie dodajemy jogurt i przyprawy, mieszając na jednolitą masę. Spiruliną podkreślamy smak. 

Inne przepisy

Burger wołowy z warzywami

Szaszłyki z wołowiną i warzywami