Przepis
Składniki:
- 400 g karkówki
- 1/2 cm korzenia imbiru
- 2 łyżeczki miodu
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka musztardy żółtej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sos miętowy:
- 100 g jogurtu kokosowego bez cukru
- 1/2 cytryny (sok i skórka)
- garść posiekanej mięty
- garść posiekanej kolendry
- 1/2 ząbka czosnku
- przyprawy do smaku: garam masala, tarty imbir, mielony kumin
- sól, pieprz
- szczypta spiruliny
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry o grubości 2 cm i delikatnie rozbijamy. W misce przygotowujemy marynatę: starty korzeń imbiru mieszamy z oliwą, miodem i sosem sojowym oraz startym czosnkiem. Zanurzamy plastry karkówki i zostawiamy na 30 minut, a następnie każdy plaster smarujemy musztardą.
Patyczki namaczamy w zimnej wodzie i nabijamy kawałki karkówki jeden na drugim. Tak przygotowaną karkówkę grillujemy.
Sos miętowy:
Poszatkowane liście mięty i kolendry, czosnek, startą skórkę oraz sok z cytryny blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do miski, a następnie dodajemy jogurt i przyprawy, mieszając na jednolitą masę. Spiruliną podkreślamy smak.
Inne przepisy