Kanapka ze stekiem

Przepis
Składniki:
  • 250 g steka wołowego (antrykot lub rostbef) 
  • 3 bułki ciabatta lub 1 bagietka francuska 
  • garść świeżej rukoli lub ulubionej sałaty 
  • 50 g masła czosnkowego 
  • 1 pomidor malinowy 
  • 100 g domowych pikli 
  • 50 g majonezu 
  • sól, pieprz



Masło czosnkowe:

  • 1 kostka masła 200 g
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • posiekana natka pietruszki 

 


Domowe pikle:

  • 1/2 l octu spirytusowego, rozrobionego w stosunku 1:4 z wodą
  • 150 g cukru
  • 50 g soli
  • ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
  • ulubione warzywa
Przygotowanie:

Ocet z cukrem, solą i przyprawami mieszamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Wybrane warzywa (np. kalafior, cebula, papryka, ogórek, cukinia, rzodkiewka) kroimy i zalewamy w słoiku gorącą zalewą. Pikle przygotowujemy przynajmniej dzień wcześniej.

 

Steka wyjmujemy z lodówki godzinę przed smażeniem. Po rozpakowaniu osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy niewielką ilością oleju. Następnie smażymy do ulubionego poziomu i odstawiamy w ciepłe miejsce.

 

Miękkie masło mieszamy z dodatkami i przyprawiamy do smaku solą.

 

Pieczywo rozcinamy na pół, ale nie do końca, rumienimy na rozgrzanym ruszcie grilla i smarujemy masłem czosnkowym oraz majonezem. Na spodniej części układamy sałatę, cienkie plasterki pomidora,  domowe pikle oraz wołowinę pokrojoną w cienkie plasterki. 

Inne przepisy

Grillowany kebab

Soczysty stek z antrykotu