- 400 g karkówki
- 100 g boczku w plastrach
- 2 chlebki pita
- 1/2 pęczka szparagów
- 50 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego w ziarnach
- 1 łyżeczka gorczycy w ziarnach
- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
Domowy Coleslaw:
- 1/4 główki kapusty białej
- 2 liście kapusty czerwonej
- 1/2 startej marchewki
- 1/3 małej cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 cytryny (sok i skórka)
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Dip paprykowy:
- 150 g jogurtu greckiego
- garść świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3 czerwone papryki
- sól, pieprz
Polskie tzatziki:
- 300 g ogórków gruntowych
- 400 g jogurtu greckiego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- 5 listków mięty świeżej
- sok z 1/2 cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Karkówkę kroimy w 2 cm plastry i delikatnie rozbijamy. Czosnek, kumin, gorczycę, pieprz w ziarnach rozgniatamy w moździerzu, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Każdy kawałek mięsa zanurzamy w marynacie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki czekamy, aż mięso będzie w temperaturze pokojowej, a następnie grillujemy do mocnego zarumienienia.
Szparagi doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i smażymy. Boczek w plastrach grillujemy na chipsy, by posypać kebaba z wierzchu. Grillujemy chlebki pita, skrapiając je wodą z obu stron.
Mięso kroimy na plastry. Do gorącej pity dodajemy wraz z nim sosy, surówkę, szparagi grillowane i serwujemy.
Dip z grillowanych papryk:
Papryki grillujemy, aż będą mocno przypieczone. W tym czasie siekamy miętę i dodajemy do czosnku. Zgrillowane papryki obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy, a następnie dodajemy do pozostałych składników razem z jogurtem i przyprawami.
Domowy Colesław:
Kapusty siekamy na drobne kawałki, dodajemy startą marchewkę, poszatkowaną cebulę i pozostałe składniki. Mieszamy i zostawiamy w lodówce na około 2 godziny.
Polskie tzatziki:
Obrane ogórki ścieramy na tarce, pozostawiamy w miseczce, a przed dodaniem do pozostałych składników odsączamy z soku. Jogurt grecki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Dodajemy ogórki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą, a przed podaniem chłodzimy w lodówce.