Grillowany kebab

Przepis
Składniki:
  • 400 g karkówki 
  • 100 g boczku w plastrach
  • 2 chlebki pita 
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 50 ml oliwy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej 
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego w ziarnach 
  • 1 łyżeczka gorczycy w ziarnach 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 2 łyżeczki oregano 
  • 2 łyżeczki tymianku 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1/2 łyżeczki  kolorowego pieprzu w ziarnach 

 

Domowy Coleslaw:

  • 1/4 główki kapusty białej
  • 2 liście kapusty czerwonej 
  • 1/2 startej marchewki 
  • 1/3 małej cebuli 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1/2 cytryny (sok i skórka) 
  • szczypta cukru 
  • sól, pieprz 



Dip paprykowy:

  • 150 g jogurtu greckiego 
  • garść świeżej mięty 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3 czerwone papryki 
  • sól, pieprz

 

Polskie tzatziki:

  • 300 g ogórków gruntowych 
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 5 listków mięty świeżej 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w 2 cm plastry i delikatnie rozbijamy. Czosnek, kumin, gorczycę, pieprz w ziarnach rozgniatamy w moździerzu, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Każdy kawałek mięsa zanurzamy w marynacie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Po wyjęciu z lodówki czekamy, aż mięso będzie w temperaturze pokojowej, a następnie grillujemy do mocnego zarumienienia. 

Szparagi doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i smażymy. Boczek w plastrach grillujemy na chipsy, by posypać kebaba z wierzchu. Grillujemy chlebki pita, skrapiając je wodą z obu stron. 

Mięso kroimy na plastry. Do gorącej pity dodajemy wraz z nim sosy, surówkę, szparagi grillowane i serwujemy. 

 

Dip z grillowanych papryk: 

Papryki grillujemy, aż będą mocno przypieczone. W tym czasie siekamy miętę i dodajemy do czosnku. Zgrillowane papryki obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy, a następnie dodajemy do pozostałych składników razem z jogurtem i przyprawami. 

 

Domowy Colesław:

Kapusty siekamy na drobne kawałki, dodajemy startą marchewkę, poszatkowaną cebulę i pozostałe składniki. Mieszamy i zostawiamy w lodówce na około 2 godziny. 

 

Polskie tzatziki:

Obrane ogórki ścieramy na tarce, pozostawiamy w miseczce, a przed dodaniem do pozostałych składników odsączamy z soku. Jogurt grecki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Dodajemy ogórki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem  oraz solą, a przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Inne przepisy

Soczysty stek z antrykotu

Kanapka ze stekiem