Soczysty stek z antrykotu

Przepis
Składniki:
  • 1 opakowanie steka z antrykotu Grill House
  • 1 pęczek szparagów
  • 5 młodych ziemniaków


Masło czosnkowe:

  • 1 kostka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki 
  • sól
     

Sałatka:

  • 1 czerwona cebula 
  • 1 żółta papryka 
  • 1 czerwona papryka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 ogórka 
  • 1/2 awokado 
  • 1 natka pietruszki 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 cytryna
  • 1 papryka chili 
  • oliwa z oliwek lub olej 
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:

Ziemniaki i szparagi dokładnie myjemy i gotujemy przez około 5 minut. Po wyjęciu z wody ziemniaki kroimy na ćwiartki i wraz ze szparagami grillujemy od 1 do 3 minut, aż uzyskają miękkość.


Steka nacieramy oliwą i grillujemy z każdej strony, czas odmierzając aplikacją Stek Timer. Podczas grillowania doprawiamy solą i pieprzem.

 

Masło czosnkowe:
Miękkie masło mieszamy  z drobno posiekanym czosnkiem oraz natką pietruszki i doprawiamy solą do smaku. 

 

Sałatka:
Paprykę, cebulę i awokado kroimy w drobną kostkę. Czosnek, szczypiorek oraz pietruszkę drobno siekamy. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, całość dokładnie mieszamy. 

 

Steka oraz grillowane warzywa polewamy masłem czosnkowym i podajemy z przygotowaną sałatką.

Inne przepisy

Kanapka ze stekiem

Grillowany kebab