- 2 mini sałaty rzymskie (oliwa z oliwek, sól)
- 3 morele
- 3 pomidory malinowe
- 1 mała czerwona cebula
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 nieduży pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- 4 kiełbasy śląskie Sokołów
Pomidory kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Osuszamy je ręcznikiem papierowym (aby nasza sałatka nie stała się zbyt wodnista), a następnie kroimy w niedużą kostkę. Oliwki osuszamy i kroimy na plasterki, a cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Morele pozbawiamy pestek i kromy w kosteczkę. Z pęczka pietruszki odrywamy listki.
W szerokiej misce łączymy ze sobą pomidory, morele, oliwki, cebulę i listki pietruszki, a następnie całość polewamy wymieszaną oliwą z octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzem.
Umyte i osuszone sałaty rzymskie przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą, a następnie układamy na ruszcie lub patelni grillowej i pieczemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.
Na talerzach układamy po dwie połówki grillowanej sałaty, a na nią wykładamy zawartość miski. Sałatkę podajemy z grillowaną kiełbasą śląską.