- 1 opakowanie karkówki wieprzowej Sokołów Uczta (ok. 1 kg)
Marynata:
- 400 g jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki zielonej pasty curry
Sałatka z awokado:
- 1 awokado
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 5 pomidorków koktajlowych
- 3 plasterki mango
- ½ czerwonej cebuli
- sok z ½ cytryny
- ½ papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Do jogurtu greckiego dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i wkładamy do marynaty na 1-2 godziny. W tym czasie przyrządzamy sałatkę. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Awokado obieramy, kroimy w paski i dodajemy do sałaty w misce. Wyciskamy sok z połówki cytryny i polewamy nim awokado, a następnie dodajemy miód. Papryczkę chili drobno siekamy i dokładamy do składników.Całość skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do sałaty. Pomidorki kroimy w ćwiartki, po czym dorzucamy do zawartości miski.
Mango w cienkie paski, które następnie kroimy na pół i dorzucamy do składników. Na koniec dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i wszystko razem mieszamy. Zamarynowane mięso wykładamy na rozgrzany ruszt i grillujemy przez 4-5 minut z każdej strony. Usmażoną karkówkę wykładamy na talerz razem z sałatką. Smacznego!