- 1/2 szklanki suchego makaronu
- 3 kiełbaski z warzywami Sokołów
- 1 garść listków natki pietruszki
- 1 marchewka
- olej rzepakowy do smażenia
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 papryka spiczasta
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2-3 łyżki mrożonego groszku zielonego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Kiełbaski kroimy w plasterki (ok. 5 mm grubości), a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż kiełbaski ładnie się zarumienią.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 3 mm grubości), po czym wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Po około 2 minutach dodajemy szczyptę soli oraz syrop z agawy. Całość smażymy przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Paprykę myjemy i po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w plasterki.
W dużej misce łączymy ze sobą makaron, kiełbasę, marchewkę, groszek, paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Całość polewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy. Sałatkę przekładamy do lunchboxów i posypujemy natką pietruszki.