Sałatka:
- 2 garści mieszanki sałat
- 3 kaszanki gryczane Grill House Sokołów
- 100 g sera pleśniowego koziego (w formie rolady)
- 2 pomidory malinowe
- 1 i 1/2 szklanki malin
- 1 czerwona cebula
- 1-2 łyżki gęstego sosu balsamicznego
Dressing:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowujemy dressing: czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami sosu.
Pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Osuszamy je ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę. Kozi ser kroimy w stosunkowo cienkie plasterki lub półplasterki (jeśli roladka jest znacznie grubsza niż kaszanka). Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę, maliny, pomidory i cebulę.
Kaszankę kroimy na plastry około 1 cm grubości, kładziemy je tacce grillowej lub na patelni i grillujemy/podsmażamy, aż zaczną się rumienić i delikatnie zmiękną (niezbyt długo, ponieważ zaczną się rozpadać). Następnie obracamy na drugą stronę i usuwamy osłonki. Na plasterkach kaszanki układamy kawałki koziego sera, a po upływie około 1 minuty składniki zdejmujemy z rusztu/patelni i rozkładamy na półmisku z sałatą, którą tuż przed wyłożeniem kaszanki skrapiamy dressingiem. Na koniec całość polewamy gęstym sosem balsamicznym.