Sałatka:
- 6-8 liści sałaty karbowanej
- 1/2 kalarepy
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych, solonych)
- 1/2 pęczka szczypiorku
Dressing:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- sól, świeżo mielony pieprz
Pozostałe składniki:
- 2 kiełbasy piastowskie z szynki
bez osłonki Grill House Sokołów - 1 cukinia (8 cienkich plastrów)
- sos pomidorowy (opcjonalnie)
Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju. Kiełbasy kroimy wzdłuż na pół, a następnie owijamy plastrami cukinii. Grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż na cukinii pojawią się brązowe paseczki.
Kalarepę kroimy na cienkie plasterki, z których przy pomocy foremek do ciastek wykroimy ulubiony kształt lub też kroimy ją w kosteczkę. Pomidorki kroimy na połówki. Szczypiorek drobno siekamy.
Na talerze wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a całość polewamy dressingiem. Podajemy z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.