Sałatka:
- 3 garści mieszanki sałat
- 2 łodygi rabarbaru (1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżka oleju, szczypta soli)
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (olej, sól himalajska)
- 1 duża garść truskawek
- 2 garści żółtych pomidorków koktajlowych
- kilka stokrotek
Dressing:
- 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 czubata łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
Pozostałe składniki:
- 8 kiełbas brockich Sokołów
- sos pomidorowy
Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
Kiełbasy nacinamy, szparagi kropimy olejem. Kiełbasę i szparagi grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi solimy po zdjęciu z rusztu i w zależności od długości dzielimy na 2 lub 3 części.
Przycinamy końcówki rabarbaru, dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na plasterki grubości 0,5 cm. Olej łączymy z cukrem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plasterki rabarbaru i odstawiamy na minimum 20 min. Pomidorki przekrawamy na połówki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
Na półmisek wykładamy naprzemiennie mieszankę sałat, rabarbar, szparagi, truskawki oraz pomidorki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami stokrotek. Sałatkę podajemy z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.