Sałatka:
- 2 garści mieszanki sałat
- 2 plastry karkówki grillowej Grill House Sokołów
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 15 pomidorków koktajlowych
- 6 rzodkiewek
- 6 młodych ziemniaczków
- olej roślinny
- sól
Sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 duży ząbek czosnku
- pieprz kolorowy
- sól himalajska
- 6-8 łodyżek grubego szczypiorku
Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z jogurtem greckim oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie podgotowujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy, skrapiamy olejem, układamy na tacce grillowej i posypujemy solą. Grillujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając aż fasolka się zarumieni. Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy je w zależności od wielkości i gatunku około 12-20 min pod lekko uchyloną pokrywką. Po odcedzeniu i przestygnięciu kroimy na plastry. Pomidorki przekrawamy na połówki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych okach, bezpośrednio przed podaniem.
Karkówkę układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony. Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę skropioną ulubionym olejem roślinnym, przygotowane warzywa i jeszcze ciepłą, pokrojoną w paseczki karkówkę. Sos podajemy osobno.